Czy słodycze naprawdę powodują ubytki?

Czy prawdą jest, że słodycze powodują ubytki?

Widzę raz po raz reklamy informujące nas, że od batonów i cukierków psują się zęby. Kampanie społeczne zachęcają do unikania za wszelką cenę batoników, na korzyść zdrowszych przekąsek.
Niewątpliwie wszelkie szybkie przekąski nie mają dobrego wpływu na organizm, jednak czy rzeczywiście batoniki powodują próchnicę?
Przede wszystkim próchnicę powodują węglowodany, a dokładniej kwas produkowany przez bakterie w jamie ustnej. Cukier w słodyczach, to węglowodany, więc jest to po części prawda.
Jednak węglowodany znajdują się także w ziemniakach, ryżu, warzywach, owocach lub chlebie.
Czyli bakterie produkowane są podczas spożywania większości produktów. Kwas osłabia nam szkliwo, a bakterie namnażają się w mikroubytkach.

Czas działa na naszą niekorzyść

Jednorazowe spożycie np. zjedzenie obiadu, nie naraża tak mocno zębów, jak częste podjadanie np. przez cały dzień drobnych przekąsek i popijanie ich słodzonymi napojami.
Wówczas mamy przez długi czas obniżone PH w ustach, a to powoduje osłabienie szkliwa i namnażanie się bakterii.

Dlatego nie samo jedzenie jest przyczyną powstawania próchnicy, tylko nasze nawyki żywieniowe.
Zjedzenie od razu 1 batonika nie będzie tak negatywnie wpływało na zęby, jak jego podjadanie przez długi czas. Jeśli nie możecie odmówić sobie czegoś słodkiego, to niech to nie będzie za bardzo rozłożone w czasie.

Szczoteczki Curaprox

Zobacz najlepsze szwajcarskie szczoteczki do zębów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ZOBACZ JESZCZE

Palenie w ustach – przyczyny i porady

Uczucie palenia w ustach może być spowodowane przez chorobę i będzie to wymagało konsultacji z...

Usunięcie zęba – 6 zaleceń po zabiegu

Usunięcie zęba czasami bywa koniecznością (zwłaszcza w przypadku ósemek). Sam zabieg nie jest bolesny, jeśli...

Potrzebujesz porady?

Na blogu nie ma odpowiedzi na Twoje pytanie? Napisz do mnie, a odpowiem tak szybko, jak to możliwe.