Wybielanie zębów niestety nie jest efektem stałym. Niezależnie od metody jaką wybierzemy (wybielanie w domu lub w gabinecie), po jakimś czasie zęby znów zaczynają się przebarwiać.
Jest to naturalny efekt i bardzo duży wpływ ma tutaj nasza dieta.
Co zatem jeść, aby utrzymać jak najdłużej biały kolor zębów?

Kruche warzywa

Spożywanie warzyw ma niezaprzeczalnie pozytywny wpływ na nasz cały organizm, jednak kruche warzywa pomagają utrzymać zęby w dobrej formie. Takie warzywa jak np. marchewka lub brokuły są bogate w błonnik, który stymuluje produkcję śliny, potrzebnej do likwidowania bakterii w jamie ustnej. Dodatkowo twarde warzywa poprawiają ukrwienie dziąseł oraz usuwają resztki pokarmowe.

Truskawki

Sezon na świeże truskawki powoli się kończy, więc korzystajcie póki możecie. Truskawki zawierają dużo kwasu jabłkowego, który usuwa przebarwienie z powierzchni zębów.

Ryby

I nie tylko ryby, ale wszystkie pokarmy bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3 np. nasiona lnu, orzechy, pestki dyni itp. Kwas tłuszczowy Omega-3 ma silne działanie przeciwzapalne, dzięki czemu dziąsła i zęby cały czas będą w dobrej kondycji.

Guma do żucia

Od gumy jestem w sumie uzależniony. Jest to jeden z najlepszych i najprostszych sposobów, na zdrowe i białe zęby. Żucie gumy stymuluje wydzielanie dużej ilości śliny, która na bieżąco płucze jamę ustną i usuwa bakterie. Dzięki temu pozbywamy się nieświeżego oddechu oraz usuwamy resztki jedzenia

Produkty mleczne

Wszelkie produkty mleczne jak np. mleko lub jogurt, mają korzystny wpływ na jamę ustną. Zawierają wapń, który wzmacnia nasze kości (w tym zęby) oraz kwas mlekowy, który zapobiega próchnicy i solidnie chroni nasze zęby.

Jeśli wrzucicie te składniki do swojej stałej diety, to z pewnością zęby przez długi czas pozostaną zdrowe oraz białe. Pamiętajcie tylko o unikaniu produktów silnie przebarwiających zęby.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here